
Selvom der rent faktisk findes naturlige magneter, så er langt størstedelen af alle magneter skabt af os mennesker. Dette skyldes hovedsageligt, at de naturligt magnetiske sten er alt for svage til rent faktisk at finde en praktisk anvendelse. De moderne menneskeskabte magneter er nemlig ufatteligt stærkere, og de anvendes derfor også til en bred vifte af formål. Langt de fleste moderne magneter er fremstillet af såkaldt ferromagnetisk materiale, der b.la. omfatter materialer såsom nikkel, jern og kobolt. Blandt de stærkeste og mest anvendelige moderne magneter finder man den såkaldte neodymium magnet, hvilket derfor vil være fokusområdet for denne artikel. Men hvad skal der egentlig til for at lave en sådan magnet?
Smeltningsprocessen
Nårman først har anskaffet sig samtlige materialer til at lave sin magnet, så begyndes der med selve smeltningsprocessen. Første trin er at smelte materialet til barrer i kombination med elektrisk strøm, hvorved der sker en legering. Denne legering males så til et pulver, der så efterfølgende skal presses. Det er i denne forbindelse rigtig vigtigt, at man er yderst opmærksom på dette pulvers sammensætning, idet dette fuldstændigt bestemmer hvor stærk en magnet der er tale om. Hvilket nærmere bestemt vil sige, hvor god en kavalitet der rent faktisk er tale om.
Tryk- og justeringsprocessen
Efter dette indledende trin er man nu klar til at påføre et stærkt tryk på ens pulver. Ved at gøre dette kan man nu omdanne pulveret til en langt mere fast konsistens. I denne proces giver man også ens kommende magnet den retning som den virker imod. Dette sker ved at anvende et magnetfelt, der opnås ved at føre elektrisk strøm igennem materialet. Efter dette trin påbegyndes den vigtige sintringsproces.
Sintringsprocessen
Efter trykprocessen vil man opdage at ens magnet endnu ikke har den perfekte faste konsistens. Det er derfor på dette tidspunkt, at sintring kommer ind i billedet. Sintring er ensbetydende med den proces, hvor man låser de forskellige magnetiske partikler på plads. Dette sker gennem en opvarmningsproces, der foretages ved en temperatur der er høj nok til at vedhæfte uden at materialet smelter.
Bearbejdningsprocessen
Ved sintring krymper ens materiale desværre ofte. Det er på dette tidspunkt, at man skal begynde at forarbejde materialet, så det antager den ønskede form og størrelse.
Belægningsprocessen
Neodymium magneter kan ruste, så for at undgå dette påføres der nu et rustbeskyttende middel, og ofte påføres der også en plastbelægning på dette stadie.
Magnetiseringsporcessen
Nu hvor ens magnet næsten er klar til brug, er det selvfølgelig afgørende at den er magnetisk. Der afsluttes derfor med at give polretning til materialet, således at det nu aktiveres. For at opnå dette anvendes der en magnitisør, der udsætter materialet for et kraftigt magnetfelt; og således har du nu en magnet.