
Hvis du kommer fra et andet land, kan det være svært at sætte sig ind i den danske kultur og mentalitet. Du kan læse tonsvis af historiebøger og overvære debatter i Folketinget, men det kræver alligevel noget ekstra at få danskheden ind under neglene.
Én måde at lære noget om den danske kultur, er ved at prøve kræfter med gør-det-selv-arbejde. Danskerne har altid sat pris på god design og arkitektur, og du kan finde danskhed i alt lige fra de gule sommerhuse i Skagen til de store, blankpolerede egetræsborde, der pryder de fleste stuer.
Hvad er gør-det-selv-arbejde?
Gør-det-selv-arbejde dækker over den aktivitet, som ikke nødvendigvis er professionel, men som alligevel tilstræber en vis form for skønhed. Det gælder for alt håndværk, lige fra et lille fuglehus i haven, til et finslebent egetræsbord til stuen, til et sommerhus du bygger fra bunden.
Gør-det-selv-arbejde gennemsyrer den danske kultur, da vi er kendt i hele verden for vores arkitektur og design. Det er ikke for ingenting, at Arne Jacobsen er et danskklingende navn, du kan møde i selv de fjerneste lande.
Gør-det-selv-arbejde er afstressende
En af grundene til, at gør-det-selv-arbejde er så populært i Danmark, er også, at det er meget afstressende. I Danmark er vi kendt for vores afslappede tilgang til livet og vores hang til hygge, og netop det opnår du ved gør-det-selv-arbejde.
Der opstår en vis ro ved at tage et stykke værktøj i hånden og begynde på manuelt arbejde. Hjernen får lov til at slå fra. Du skaber noget fra bunden. Og du vil opnå en rigtig god fornemmelse, når du endeligt har færdiggjort dit projekt.
Prøv kræfter med et egetræsbord
Det store egetræsbord finder du i mange danskeres hjem. De kan skabes i mange forskellige farver og former, og der findes ikke to egetræsborde, som er ens.
Hvis du vil prøve kræfter med den danske form for gør-det-selv-arbejde, kan du starte med at skabe et egetræsbord fra bunden. Det er ikke så avanceret, som det måske kan lyde. Du skal bare anskaffe dig en solid planke egetræ og fire ben, som enten er af træ eller metal. Prøv så at se hvad der kommer ud af det, hvis du bare går i gang med en hammer, nogle søm og noget sandpapir.
Hvem ved? Måske er du den næste Arne Jacobsen?