0
z159

I vores højteknologiske verden er der rigtig mange ting vi bare bruger. Vi tænker kun sjældent over, hvordan de rent faktisk virker. Det er sjældent at vi stopper op og lader os fascinere af dens opfindsomhed og videnskab, som ligger til grundlag for vores forskellige apparater. Meget af vores elektronik og deres forskellige tilbehør er avancerede ting med avancerede funktioner. Så det kræver selvfølgelig også en hel del sådan rigtigt at forstå det. Men vi kan alle have godt af at være opmærksomme på den teknologi vi bruger. Så vi kan være taknemlige for det, og for at vi kan være mere nysgerrige på det. Hvor meget ved du f.eks. om din GPS? Ved du hvor mange forskellige funktioner GPS´er har?

Sådan virker en GPS

GPS står for Global Positionerings System. GPS´en i f.eks en mobiltelefon kommunikerer med satellitter, der kredser om Jorden i en afstand af ca. 20.000 kilometer. Flere satellitter sender tidskoder til din GPS. Den tid det tager, før du modtager den tidskode, som satellitten sendte af sted, gangens  med lysets hastighed, og resultatet af det gangestykke giver afstanden mellem dig og satellitten.

navigationDet er nødvendigt med signaler fra 4 satellitter, for at kunne bestemme din præcise placering, fordi vi bevæger os i en tredimensionel verden. Forstil dig, at afstanden mellem dig og satellitten er radius til en cirkel med satellitten i midten. Det punkt, hvor alle satellitternes cirkler skærer hinanden, det er der du befinder dig.

Dette er den helt basale viden, der ligger bag din GPS. Noget helt andet, og meget mere højteknologisk og intelligent, er at opfinde og skabe disse apparater, sende en satellit ud i rummet og få de to til at kommunikere med hinanden.

Det bruger man også GPS´er til

GPS´er i dag har rigtig mange store og små funktioner. Næsten alle bruger dem til at finde vej, når de er ude og køre, eller når de skal finde deres vej rundt i en ny by. Vi bruger dem til at finde den bedste rute, vide hvor lang tid turen vil tage os i bil, på gåben, på cykel eller med offentlig transport. De kan give os rigtig mange nyttig oplysninger om trafikken, og give os et komplet kort over det område vi er i. Eller faktisk kan de give et kort over hele verden, helt ned til den mindste vej og sti.

gpsI dag er GPS så almindeligt og tilgængeligt, at de også har fået nogle andre lidt sjove funktioner. Som forældre sætte en GPS-tracker på sit barn. Med den kan man hele tiden se, hvor ens barn er. Man kan også blive notificeret, hvis barnet flytter sig. Det kan give mange forældre lidt ekstra ro i sindet, eller lidt mere frihed til at lave noget andet, imens barnet leger.

De som har kæledyr, kan også bruge GPS´er til at holde styr på, hvor deres kære firbenede befinder sig. Det kan være utrolig godt i situationer, hvor en hund eller kat er faret vildt eller løbet hjemmefra. Det gør det meget nemmere, at bringe dem hjem igen.