0
z159

I denne spændende diskussionsartikel arbejdes der med et emne, der er begyndt at fylde en del i vor tids moderne samfund: Velvære!

Hvad er velvære og er det noget man kan købe sig til?

For at kunne arbejde med dette emne er det vigtigt først at slå fast hvorledes denne term forstås indenfor artiklens rammer. Derfor anvendes termens gængse betydning hentet fra den danske ordbog, der betegner velvære som: ”Det at føle sig godt tilpas fysisk og psykisk”.

Ud fra anerkendt forskning og tidligere studier, vil vi forsøge at afdække hvorvidt denne yderst eftertragtede følelse af at være tilpas er noget vi som mennesker kan købe os til.

Kvinde med langt hår grinerUdseende er ikke alt, men det hjælper på selvtilliden

 

Når livet bliver gråt og stressende, følger mange kvinder en velkendt formular, som du sikkert selv er familiær med: Du tager til en professionel frisør og får en ny frisure, eller tager på shopping tur og køber nyt smart tøj, der fremhæver alle dine bedste egenskaber. 

Hvad enten der er tale om extensions i horsens eller modetøj fra Aalborg er der egentlig intet sket. Du har blot ændret lidt på dit udseende. Men med denne ændring følger en ny følelse af glæde og selvtillid, der tilsammen kan føre til øget velvære i hverdagen. Hvor mærkværdigt!

Det vides ikke præcis hvorfor dette er en trend der reflekteres i både den almene hverdag samt tidløse Hollywood klassikere, men ofte er en ny stil en del af den forandring individer med tunge sind gennemgår for at komme på ”ret køl” igen. 

Christy Beck, en kendt terapeut fra Pennsylvanien har i interviews foreslået at ændringer af eget udseende kan være en form for selvpleje, der søger at mindsker negative tanker ved, ganske simpelt, at finde noget at kunne glæde sig over – såsom at man ser godt ud i en ny kjole eller får en frisk ny frisure der symboliserer forandring og fremgang.

Man kan således købe sig til et kortvarigt humørboost, men er det velvære?

kvindefitnessBehøver jeg fortælle dig at fitness er sundt?

 

Når du motionerer, stresser du kroppen ganske mildt, hvilket din hjerne tacklet ved at producerer øgede mængder endorfiner samt adskillige andre stoffer der er forbundet med ”glæde”.

Studier udført af ”The Department of Health” i USA har påvist at 30 minutters daglig motion føre til højnet mental sundhed. Lignende studier fra Canada har bevist at en kort daglige løbetur kan øge humøret hos testpersoner betydeligt. 

Så motion og velvære er nært forbundet, men hvorfor skulle det være noget man kan købe sig til? Det kan være svært at finde tid i den travle hverdag til at motionere – derfor kan vi igen finde ”købs” aspektet frem i denne diskussion. 

Hjemmetræningsredskaber såsom løbebånd som disse du kan se her, er med til at øge chancen for at du holder træningen i gang. Også medlemskaber af fitnessklubber og lignende, øger chancen for at du motionerer regelmæssigt. Det er nemt at komme med undskyldninger for at droppe løbeturen, hvis det regner.

Så i sidste ende kan vi afslutte med at gentage spørgsmålet ”kan man købe sig til velvære”. 

Umiddelbart er svaret nej: Selv med ovenstående eksempler er det ikke muligt at købe sig til den perfekte lykke, men det er blevet påvist at der er nogle ting man kan købe sig til, der kan være med til at pleje den mentale sundhed, såsom at dyrke sit eget udseende og holde sig i form.