0
z159

Det kan være ekstremt dyrt at starte på et studie – typisk er du lige flyttet hjemmefra, og det er der som udgangspunkt også temmelig mange udgifter ved. Du skal desuden til at lære at administrere din økonomi i en noget strammere ramme, end da du boede derhjemme. Det kræver i det hele taget tilvænning at få pengene til at række til de daglige fornødenheder. Og derfor kan det virke så meget desto mere stressende, når du ved hver semesterstart skal til at indkøbe bøger i hobetal til det kommende semesters mange forskellige fag.

StuderendeLav en opsparing

For at undgå at indkøb af bøger ved hver eneste semesterstart kommer til at føles som et økonomisk mareridt, så sørg for at lægge lidt penge til side hver eneste måned, så du er økonomisk forberedt på den udgift, der venter. Det kan være svært at finde pengene hver måned, men det er endnu sværere at finde et stort samlet beløb på én gang.
Du kommer desuden ikke udenom at skulle tage et studiejob ved siden af studiet, for din SU rækker ikke ret langt, når du både skal betale lejlighed, daglige fornødenheder og bøger. Så sørg for med det samme at sætte din økonomi i system, så du hver måned kan trække et fast beløb ud til bøger.

Køb bøger brugt

Du kan spare rigtigt mange penge ved at købe dine studiebøger brugt. Der er mange studerende, der sætter deres fagbøger til salg, så snart de har bestået eksamen i det pågældende fag. Det kan du blandt andet se på diverse grupper på Facebook men ofte laver studerende også fysiske opslag på fakulteterne. Du skal selvfølgelig leve med, at andre har lavet noter og overstregninger i dine bøger, men mon ikke det trods alt går. Det vil ikke være alle bøger, du kan købe brugt – det er ikke sikkert, at du kan finde netop den bog, du har brug for, men det kan også være, at der netop er kommet en ny udgave af bogen, som din underviser tager udgangspunkt i. Køb derfor så mange, du kan, brugt.

Og så kan du jo i øvrigt selv tjene en del af pengene hjem igen, hvis du selv sælger dem videre, når du er færdig med dem. 

StudentLån penge

En sidste udvej er at låne pengene til bøgerne. Det kan være, at du kan låne penge af venner eller familie, da det jo er et ganske fornuftigt formål, du låner penge til. Men det kan også sagtens være, at du ikke kender nogen, der har råd til at låne dig den slags penge. 

Prøv først at tale med banken om et lån eller en kassekredit, du kan trække på. Hvis ikke de er indstillet på at låne dig penge, kan du i stedet undersøge de mange online låneselskaber, der tilbyder hurtige lån til unge mennesker. Lån dog aldrig flere penge, end du har brug for, da kviklån oftest er dyrere end andre lån i markedet – og din økonomi som studerende er jo presset nok i forvejen.