0
z159

Det er svært at starte på et nyt studie. Der er utroligt mange nye indtryk, man skal forholde sig til, og det kan være ret udfordrende at gå fra en ungdomsuddannelse til en videregående uddannelse, hvor der pludselig er en helt anden forventning til, at du skal tage ansvar for din egen læringsproces. Derfor kan det være en god ide at have nogle retningslinjer at gå efter, når det hele virker lidt for presset. Det skaber mere overskuelighed, og i pressede situationer er det bare rart at have noget at støtte sig opad. Her får du tre, der er til at overkomme.

Vær klar, men husk dine grænser

Der er altid utroligt mange forskellige arrangementer, når det første semester starter, og det kan være svært at sige nej, selvom du måske er helt fyldt op. For hvad hvis det bliver den fedeste aften nogensinde? Hvad hvis alle pludselig bliver bedste venner, og du står tilbage uden nogen? Heldigvis er disse tanker først og fremmest et produkt af nervøsitet, og ikke et billede af hvad der rent faktisk sker, hvis du bliver hjemme. Så hvis du ikke lige orker den 5. pubcrawl, så sker der altså ikke noget ved at blive hjemme med en god bog i stedet.

Du vil nok finde ud af, at der faktisk er mange, som springer et arrangement over i ny og næ. Og hvis du ikke er typen, som elsker at være på hele tiden, så er det også en god ide at sende det signal til dine medstuderende. Det er meget vigtigt for din fremtidige trivsel, at du giver et realistisk billede af, hvem du er. Så er der også langt større sandsynlighed for at du tiltrække venner, som du faktisk har noget til fælles med – og det er trods alt meget rart, når I skal være sammen de næste mange år.

Giv dig selv lov til at springe en forelæsning over

En stor udfordring for stort set alle nye studerende er, at det kan være rigtig svært at vende sig til livet på en videregående uddannelse. For eksempel er det måske sådan, at du skal til at læse videnskabelige artikler i stedet for klassiske undervisningsbøger, og det kan virkelig føles som en jungle til at starte med. Der er også en masse formaliteter at få står på; for eksempel har mange problemer med at lave henvisninger til at starte med, fordi man simpelthen gør det anderledes i akademisk litteratur en på de fleste gymnasier.

forelæsningDerfor er det vigtigt, du husker, at de første semestre først og fremmest handler om at vende sig til livet på studiet og om at lære det helt grundlæggende ting. Det kan være noget af en bombe, og derfor kan du have brug for en pause af og til. Verden bryder ikke sammen, fordi du springer en enkelte forelæsning over, og du skal nok bestå alligevel (hvis ikke, så er det nok af andre grund).

På de første semestre er det også virkelig fornuftigt at sige til sig selv, at karaktererne er ligegyldige. Alle er fuldstændig ligeglade med, hvad du fik i videnskabsteori på andet semester af din bachelor, så det gør altså ingen forskel, om du får 02 eller 12.

I første omgang handler det bare om at hænge i og komme igennem det. Rigtig mange får lyst til at droppe ud i starten, og et urimeligt karakterpres gør bare det hele værre.

Køb brugte studiebøger

Et ret lavpraktisk, men til gengæld virkelig godt råd! Bøger er super dyre, og mange af dem er også temmelig dårlige. Som regel skal du købe rigtig mange bøger til at starte med, og det ende ofte med, at halvdelen slet ikke bliver brugte. Så sidder du tilbage med bøger for 2000 kr., som du slet ikke har læst i, og det er bare træls.

Derfor er det bare en super smart ide at købe brugte studiebøger! Du sparer som regel mere end halvdelen på bogen, og ofte er slitagen helt minimal. Nogle gange kan du få nogle med overstregninger, som så er tilsvarende billigere, og det kan jo faktisk være meget fint at få en andens overvejelser af pensum med.

Måske står du med det problem, at de brugte bøger, du kan finde, er en tidligere version af den bog, du har på din pensumliste. Her er det vigtigt at huske, at akademiske forlag er store profitorienterede virksomheder, som først og fremmest ønsker at tjene så meget som muligt. Derfor bliver der virkelig tit udgivet nye versioner, selvom forskellen er minimal. Et godt udgangspunkt er, at der typisk ikke er særligt meget, der ændrer sig, inden for de klassiske områder på dit studie. Derfor kan du roligt købe version 3, selvom du faktisk skal bruge 4’eren.